”Burkbingo” – eller stödet som brast

För några dagar sedan åkte jag till macken med en moped och tankade upp några dunkar med dagens svindyra bensin. På hemvägen såg jag flera pantburkar i diket, men mopeden var full med bensindunkar så burkarna fick ligga kvar.

Men idag bar det iväg på ”burkbingo” – alltså att försöka samla ihop fler burkar, i pant räknat, än vad bensinen kostar för själva utflykten. Det fick bli Toppern som precis blivit klar. Beväpnad med en äkta plastkasse bar det iväg. Efter bara ett par mil var kassen full med burkar och PET-flaskor och tömdes hemmavid.

Sen bara det iväg igen. Problemet med ”burkbingo” är att man måste parkera mopeden långt ut på vägkanten, kliva av och lubba ner i diket där burkarna ligger. Nu inträffade dock ett litet missöde. Där jag parkerat Toppern var det en sandhög efter vinterns sandning där stödet landade.

Detta gjorde att Toppern stod lite vingligt så jag ruckade lite på mopeden så att stödet skulle sjunka djupare i sandhögen. Då small det till och stödet blev plötsligt helt lealöst. Okej – burkbingon är över… Nu bar det av hemåt med slakt sidostöd. Stödet är nytillverkat i ett låglöneland och har suttit på Toppern under futtiga 18 mil.

Väl hemma visade det sig att den lilla tvärpinnen som går tvärs igenom stödet var tillverkad av ”blötjärn” och hade gått rakt av på två ställen. Suck… Så ser det inte ut på ett originalstöd. Nåväl – en ny pinne i äkta stål monterades och stödet fungerade igen.

Burkbingon fortsatte sen med oförmiskad kraft och efter totalt 4,6 mil var saldot 35 burkar och flaskor. En PET-flaska hade dessutom två spänn i pant så totalt blev inkomsten 36 spänn. Då en moppe drar cirka två deciliter milen kan man ju köra fem mil på en liter. Lokala bensinpriset låg häromdagen på 21 spänn för en liter 95 oktan.

Dagens burkbingo borde ha dragit 0,9 liter bensin vilket kostar 18:90. Panten drog in 36:- så dagens moppetur blev inte bara betald – det blev en nettovinst på 17:10! Sen kan man tycka att det är tråkigt att folk kastar burkar och flaskor i diket istället för att ta hem dem eller lägga dem i en offentlig papperskorg.

Men en klen tröst var att nästan allt som låg i ”mina” diken var pantburkar/flaskor och inte skräp och påsar från hamburgerkedjor.

Jim Lundberg

Ojsan, hoppsan! Stödet har intagit en märklig vinkel efter ett stopp på vägkanten. Visst – det blir till att fälla ner stödet lika många gånger som antal burkar, men längre än så här ska ett flång nytt stöd hålla.
Här har vi felet. Den lilla tvärpinnen var av blötjärn och gick av för minsta belastning. Den höll i 18 mil… Ny pinne i äkta stål monterades.
Dagens skörd. 35 burkar och flaskor. Om panten ska gå jämnt upp med bensinkostnaden (moped) så måste man hitta minst fyra burkar per mil med dagens galna bensinpriser.
När vi startade stod mätaren på exakt 18 mil. 35 burkar senare står den på 22,6 mil. Resan är betald och nettovinsten blev drygt 17 spänn. Och roligt är det dessutom!
Rulla till toppen