Vikstamarknaden 2022 – äntligen

I två år har man väntat, men i lördags blev liksom allt normalt igen. Vikstamarknaden är lite som starten på säsongen men det elaka coronaviruset satte ju stopp för alla marknader och sammankomster under två års tid. Dagen startade med lite mulet och svalt väder men vad gjorde det – nu var det marknad igen!

Att få titta på saker man inte behöver, slänga käft med folk och kleta ner händerna med en hamburgare – det är vad jag saknat i två års tid. Jag och mina kompisar Owe och Janne traskade runt bland alla säljare i timmar. Vår medarbetare Gunnar Flodén stod på sin vanliga plats och sålde böcker. Man kunde nästan tro att han har stått där sen förra gången – 2019. Chefredaktör Anders Nordner dök plötsligt upp med ett ruskigt tillhygge i ena handen.

”Det är en hemmagjord glidhammare. Den ska jag ha för att rycka ur en rörhylsa som någon bankat in i hålet för sidostödet i min moped!”

Här och var såg man bekanta ansikten – både framför och bakom säljarborden. Även några besökare på vår hemsida dök upp. Undertecknad skulle ju i vanlig ordning inte ha något, men efter ett tag blev det ändå dags att gå bort till Owes Opel Olympia från 1961 och lasta av några fynd. En Lohmann påhängsmotor, monterad på en cykel, triggade köplusten katastrofalt mycket men då jag har gett mig själv inköpsförbud på mopeder så fick Lohmannmotorn gå till någon annan köpare – med bra kondis (de är inte helt lätta att starta).

Första fynden blev två glödlampor till min E-Type. Sen blev det lite ditt och datt innan vi gav oss av. Owe hade en stegräknare så jag frågade honom hur många steg vi hade tagit.

”Trettontusen” svarade Owe. Okej – 13 000 steg. Det kändes faktiskt i benen men det var det värt – allt är ju (nästan) som vanligt igen!

Radiorör, gashandtag, luftburkar och en Pallasförgasare. Detta var några av fynden som gjordes på Vikstamarknaden.
Radiorör, gashandtag, luftburkar och en Pallasförgasare. Detta var några av fynden som gjordes på Vikstamarknaden.
Pallasförgasaren ska få en hedersplats på insuget till min Kreidler K50. Just nu sitter det en "felaktig" Bingförgasare med 10 mm borr på kreidlern, men en Pallas på 8 mm ska det vara!
Pallasförgasaren ska få en hedersplats på insuget till min Kreidler K50. Just nu sitter det en ”felaktig” Bingförgasare med 10 mm borr på kreidlern, men en Pallas på 8 mm ska det vara!
Ingen marknad utan litteratur! Några mopedbroschyrer blev det också. Från 1955 till 1983.
Ingen marknad utan litteratur! Några mopedbroschyrer blev det också. Från 1955 till 1983.
Rex Scootoped 1955.
Rex Scootoped 1955.
Rulla till toppen