Projekt Topper, del 8

I förra avsnittet gjorde vi klart bensintanken. Nu har det blivit dags för att göra ett fäste för framlampan. Men nu visade det sig att just lampfästet är mer eller mindre unikt för Toppern. Några år efter Toppermodellens nerläggning dök samma fäste upp igen på ”haschmopeden” 50 CS vilket var en Compact fullproppad med bling och lull-lull. Men då hade varje lyktöra fått tre stora hål och i dessa hål satt det blanka ringar som är misstänkt lika de ringar som satt i porthålskåporna på ”Raketarslet”. Man kan ana ett stort mått av återanvändning av gamla delar hos MCB.

Men problemet med ovanliga delar är ju att de är svåra att hitta. På Tradera lyste de med sin frånvaro. Men som tur är så finns det ju folk till allt. En av dom är Anders i Målilla. Han hade nämligen ett bakhjul till Toppern som jag köpte och jag passade på att fråga honom om han möjligtvis hade en framlampa och dess fäste till en Topper. Han hade inget till övers men han erbjöd sig att göra en mall utifrån det fäste han hade på sin Topper. Snart damp både bakhjul och en pappmall ner hos mig och arbetet med att göra ett lyktfäste kunde börja. Med hjälp av MCB:s reservdelslistor kunde jag konstatera att ”bakplåten” – alltså plåten bakom lampan – såg likadan ut som på Compacten med några få undantag. På Toppern ska denna plåt ha en lång slits i mitten för hastighetsmätarvajern. På Compacten sitter det några mindre hål här och var, men hela plåtbiten verkade ha samma mått.

En lyktplåt från en Compact ropades in för några tior på Tradera. Inbyggnadsmåtten är samma som på Topperns motsvarighet så här behövs bara lite modifieringar. Dessutom måste den bara passa på en Topper då det stod ”ZZ-Top” på dekalen!
Lite kapning och svetsning senare. Plåten är blästrad och Anders mallar är redo för att klippas till. Det två runda hålen i plåten ska egentligen inte finnas på en Topper, men de syns knappt med lampan på plats så de fick vara kvar.
Anders mallar är hoptejpade och ska nu föras över till plåt.
Mallarna ligger på plåten. Nu är det bara att rita runt dem och ta fram plåtsaxen.
Två spegelvända plåtar är klara. Nu ska de bara putsas i kanterna och bockas till. Som tur är så ska dessa blivande fästöron vara helt plana på sidorna vilket gör jobbet enkelt.
Först bockas över- och underkant till i skruvstycket. Bocken ska vara drygt 90 grader. Inga konstigheter så här långt.
Den runda spetsen formades genom att använda änden på en grov stålstång som mothåll och med hammaren formades/viktes kanten runt stångens ände så att det blev som på bilden.
För att få till präglingen som sitter runt det kommande skruvhålet för lamphuset lades plåten på änden av ett tunnväggigt rör. Sedan tog jag en hylsa med något mindre diameter än rörets hål och knackade på hylsan så att plåten sänktes precis där.
Fästöronen är borrade och klara. Nu ska de sättas fast på plåten. Jag vet inte hur det är gjort från fabrik, men det kan vara så att man hårdlödde fast dem. Jag kommer i vilket fall att svetsa fast dem.
Efter ett samtal med Anders fick jag måttet som skall vara mellan öronen – alltså bredden på lamphuset. Detta mått fixerades med en bit gängstång och hela klabbet spändes sedan ner mot plåten med en kraftig fjäder. Klart att svetsa!
Så där. Jag vågade inte helsvetsa eftersom så här tunn plåt gärna vill slå sig så det blev till att punktsvetsa. Det ska ju bara hålla upp en liten lampa.
Svetsningen slipad. Men innan lackering blir det lite spackel i skarven.
Men först lade jag på ett lager slipgrund. Nu ska den provas på gaffeln och när det är klart och godkänt ska jag spackla skarvarna och lägga på mer slipgrund innan den blå lacken kommer på.
Färdigt! Lampfästet är klart och hastighetsmätarvajern sticker ut likt ett fiskespö genom slitsen i plåten. Nu skulle man bara haft lampan också…

Har du missat något avsnitt? Gå in på bloggen högst upp på sidan så hittar du samtliga avsnitt.

Rulla till toppen