Projekt Topper del 12

Det börjar dra ihop sig till en första provkörning! Men som vanligt så dyker det upp saker som måste åtgärdas. Vi kör igång direkt!

Men vad är nu detta? Har Lundberg börjat knäcka extra som sotare? Nä – så här ligger det till: Jag ville ju ha grovmönstrade däck på Toppern eftersom den ska bli min året-runt moped. Men däcken tog i de skärmstag till framskärmen som jag tillverkat av rostfria rör. Original skärmstag ligger nog lite längre ut från däcket men några sådana hade inte dykt upp ännu. Men jag har en vinkelslip. Med med slipen laddad med en lamellslipskiva putsade jag ner de nabbar som tog i stagen. Men det räckte inte med framdäcket. Toppern har relativt smala skärmar och det visade sig att även bakdäcket tog i, fast här var det i skärmen. Så även bakdäcket fick sig en omgång med vinkelslipen. Därav min något missfärgade hand.
Originalstagen ligger nog längre från däcket än mina hemmagjorda men det räckte med att putsa ner nabbarna på sidan några millimeter för att det skulle gå fritt. Rätt delar dyker nog upp vad det lider – under tiden vill jag köra!
Äntligen! Visst är det kul att skruva men jag föredrar att njuta frukterna av en renovering med att köra – mycket.
Så där! Toppern är långt ifrån komplett men väldigt körbar. Motorn small igång som den skulle. Nu börjar det roliga!
Hastighetsmätare är bra! Framförallt vägmätaren. Den här nytillverkade mätaren hade 5 kilometer på räkneverket när den kom med posten – detta för att den provkördes innan leverans. Men en ny eller nyrenoverad motor ska ju köras in cirka 50 mil innan man kan ”släppa loss” ordentligt. Och det är också min erfarenhet efter ett antal renoveringar: först efter 50 mil så lossnar det och motorn börjar gå som den ska.
Första provturen! Lysena lyser med sin frånvaro, men mopeden fungerar som den ska. Riktigt roligt att äntligen få köra den. De grova däcken verkar greppa bra i snön samtidigt som de rullar lätt på asfalt. Det här blir en bra året-runt moppe!
Aldrig får man vara nöjd… Efter bara några kilometer så lossnade ena pinnen i hastighetsmätarvajern. Gång på gång, dessutom. Pinnen var gjord av en zinklegering och efter några återmonteringar med både klämning och limning gick den sönder.
Till slut hittade jag felet. Det var inte fel på den fyrkantiga pinnen utan det var innervajern som var aningen för lång vilket ledde till att när man drog fast vajerhöljet vid motor och mätare så hamnade innervajern i spänn. Lösningen på detta blev att först tillverka en ny pinne (på bilden) och att göra den aningen kortare vid sitt fäste så att innervajern fick ett axialt spel i sitt hölje. Problem solved!
Uff… Det här blev en skämmig lösning. I gömmorna hittades en framlampa till äldre moped. Alldeles för liten i diameter vilket krävde distanser mellan lamphus och fästöron. Men värst av allt var att den långsmala lampan fick monteras långt fram för att dess långsmala rumpa skulle gå fri från hastighetsmätarvajern. Den ser mer ut som en enögd rymdvarelse i någon gammal B-film. Men den gör sitt jobb!
Originalbaklyset på Toppern är också ett exempel på MCB:s återanvändning av gamla delar. Här ska det egentligen sitta ett likadant baklyse som först dök upp på raketarslet (se infälld bild) som sen användes Toppern och Skoteretten för att till slut hamna på E-Typen till och med 1974. Jag har glaset och kromsargen men inte huset och skärmfästet. Men jag hade ett ynkligt cykelbaklyse som fick duga tills vidare. Rött sken bakåt!
Redan dags för tävling? Nä, men resorna blir fler och längre och det är alltid kul att ta en ”selfie” vid en skojig skylt. Toppern är riktigt trevlig att köra men de nytillverkade stötdämparna är lite för mjuka (eller så är jag för tung…) vilket leder till att bakdäcket tar i bakskärmen (trots att däcken är nerslipade) när det blir lite guppig terräng.
Vid dryga 6 mil fick jag några förgasarsmällar och motorstopp och då den begagnade kondensatorn som satt i tändplattan såg lite bedagad ut så byttes den mot en ny. Ingen skillnad… Det visade sig att det var tändstiftet (!) som var boven. Varför stiftet orsakade tändningsstörningar har jag inte utrett, men det hamnade i soptunnan.
Jag har väl inga högtflygande planer för Toppern men den är rolig att köra. Tyvärr så hade Ingmar som sydde sadelskinnet rätt när han sade att dessa sadlar inte är sköna att åka långt på. Men det går ju att fixa med en tjusig fårfäll eller liknande som gör den smala och rätt hårda sadeln lite mer komfortabel.
Något bättre. På Classic Motors marknad i ABB-hallen i Västerås hittade jag ett äkta mopedbaklyse som dessutom hade en hållare för bromsljus. Det här får sitta på länge. Ska jag vara ärlig så tycker jag att det gamla raketarslebaklyset är för stort och blaffigt när det sitter på en relativt smal bakskärm som denna.
På samma marknad dök en begagnad luftburk upp. Nu kunde jag äntligen klämma fast luftfiltret säkert mellan burk och förgasare. Och på köpet försvann en del av motor(o)ljudet.
Hm… Nackdelen med mjuka stötdämpare är att bakhjulet går in djupt i bakskärmen. Där finns ju kablarna till bak- och bromsljus och dessa slets av när de fick närkontakt med däcket i ett gupp. Visserligen hände detta i ett stort potthål på en skogsväg med full gas, men det ska inte kunna hända. Efter reparation flyttade jag upp kablarna så högt det gick genom att tillverka en liten kabelhållare som fästes i skruven som håller skärmen, sadeln och kommande (?) pakethållare.
Nu fungerade bakljuset igen. De gamla lamphållarna i gummi hade (som vanligt) spruckit och ersattes av lamphållare från Kjell & Co som jag hade liggande.
Toppern i sitt rätta element! Det är skönt att ha en ”lagom” renoverad moped som man törs ta fram oavsett väder och årstid. Jag blev riktigt nöjd med kulören på den karolinblå lacken som Upplands Bilfärg bröt till. Tanken, gaffeln och det främre lampfästet ser ut som resten av mopeden som har kvar originallacken från 1967. Men även om Toppern kommer att köras i snö och kyla så måste den få ett värmeskydd på avgasröret. Det kommer i nästa avsnitt. Tills dess önskar vi dig ett gott nytt år!

Har du missat något avsnitt av Projekt Topper? Gå in på vår blogg högst upp på hemsidan så hittar du samtliga avsnitt!

Rulla till toppen