Körjournal: Ett år med Audi C3

Det är nästan ett år och närmare 2 000 mil sedan jag köpte min nya bruksveteran och som vanligt blev det inte som jag tänkt mig. Hundkoja har alltid legat mig varmt om hjärtat liksom VW:s Varianter med svansmotor. Kanske en liten jänkare typ Ford Falcon eller varför inte något franskt igen? Nej, det lutade mer åt något tyskt och varför inte en riktig 1980-talsikon – kombin Audi 100 Avant? Stil, komfort och en milstolpe i bilhistorien på samma gång. Några sådana kollades men tyvärr matchade inte priset skicket på någon av dem. Flera hade dessutom samma mätarställning de senaste besiktningarna, eftersom det är vanligt att kilometerräknaren lägger av på dessa modeller. Lösningen blev att istället köpa vanlig fyradörrars sedan av en god vän. Visserligen hade den stått stilla i nio år och hade 37 000 ärliga mil på mätaren, men det blev affär. Mer diskret än Avant men samma sköna komfort och en slimmad kaross. Även om det inte blev en koja finns det gott om plats för hunden. Jodå han, maskoten Silver, sitter i baksätet och är fastspänd med godkänd hundsele.

Robert Gustavsson

Fotnot: Artikeln har varit publicerad i Classic Motor under 2022. För att prenumerera – klicka på länken nedan:

Länk: Prenumerera på Classic Motor

Kombimodellen Avant blev en milstolpe men den stora sluttande bakrutan känns inte klockren för hundtransporter, här en Audi 100 Avant TDI 1989

Märke: Audi

Modell: 100 C3 1,8 E

Kallas för: Jürgen

Årsmodell: 1988 b

Kört sedan sist: 1 940 mil

Övrigt: Har endast dessa mil endast mött tre stycken Audi 100 C3 sedaner men säkert sju-åtta Avanter.

Fyra, men plats finns för en femma under huven. 1,8-litersfyran är i princip samma som användes i VW Golf, Passat med flera.
Minns ni reklamen från 1986? En Audi 100 körde uppför (!) skidhopparbacken i finska Kaipola. Bakom ratten satt Harald Demuth.
Rulla till toppen