Se upp därute!

Som mopedist blir du omkörd hela tiden – se till att du ser vad som sker bakom dig och häng på en backspegel! Värt att tänka på är att alla bilar inte alltid kan hålla ut från dig eftersom de själva kan få möte. Mopedister får göra som i visan ”Håll dig till höger, Svensson” av Peter Himmelstrand.

Mopedsäsongen är ju fortfarande i full gång och det är ju trevligt att ta en rejäl åktur mellan ovädret Hans regnskurar. Men när man tuffar runt på ett fordon som toppar runt 30 kilometer i timmen så blir man ju omkörd ideligen. Det är därför väldigt viktigt att ha koll på vad som dyker upp bakifrån.

Jag har ett lite traumatiskt minne från en åktur med min MCB Skoterett som inte bara saknade backspegel, utan den förde dessutom ett hiskeligt oväsen vid toppfart vilket gjorde att man inte hörde andra fordon som närmade sig bakifrån. Det här utspelade sig för cirka 20 år sedan när jag kom åkande på Skoteretten på en mindre landsväg. Allt var frid och fröjd då jag plötsligt tyckte mig se i ögonvrån att det blev mörkt på min vänstra sida. När jag vred på huvudet så tittade jag på nära håll rakt in i framhjulet på en timmerbil som påbörjat en omkörning! Oops… Plötsligt händer det.

Nåväl, inget allvarligt inträffade, men den dagen monterade jag på en bra backspegel (en sådan med vidvinkel) på mopeden och så har det varit sedan dess. Alla nyinskaffade mopeder har omgående fått en backspegel på vänster sida – där faran kommer. Dessutom är det ju tyvärr så att våra vägrenar bara blir smalare och smalare. Ofta är den så kallade vägrenen, alltså den strimma asfalt som ligger mellan de vita strecken och diket, endast något bredare än mopedens hjul.

Har du ingen backspegel på mopeden – skaffa en snarast! Som mopedist är man väldigt utsatt i dagens hetsiga trafik på allt smalare vägar.

Kör försiktigt och ha en fortsatt trevlig sommar!

Jim Lundberg

Vad har hänt med våra vägrenar? På vissa landsvägar (80 km/t) är vägrenen endast aningen bredare än däcken på moppen. Att köra ut i lösgruset lockar inte.
Rulla till toppen