Primtalsfirande i dagarna tre

För exakt 41 år sedan hände mycket på tre dagar kring redaktionens Audi 80: leveransservice, inregistrering och överlämnande till bilens förste ägare. Värt att fira, tycker jag.

Det är mycket Audi nu, det ska medges. Men just det här vill jag inte riktigt undanhålla er eftersom jag är så kallad primtalsnörd.

Det är nämligen på det viset att dåvarande VAG-återförsäljaren, Scania-Bilar Sverige i Södertälje, genomförde en så kallad leveransservice av vår Audi 80 CL den 27 oktober 1982. Dagen därpå blev den registrerad och den 29 oktober 1982 fick den nye ägaren hämta sin bil. Anläggningen finns kvar, nu under namnet Din Bil. Så vi åkte dit. Fast inte direkt.

IMG_5453-webb

Här hämtades den vita bilen till vänster ut för exakt 41 år sedan.

IMG_5446-webb

821027: Leveransservice genomförd.

IMG_5446-webb

821028: I trafik för första gången.

IMG_5446-webb

821029: Förste ägaren registrerad.

IMG_5447-webb

Rätt svar på frågan ställd på Facebook är Södertälje.

IMG_5447-webb

En av chefredaktörens favoritfordon: en Scania CR 145 med diesel-V8 på 14,2 liter.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

För – min vana trogen – åkte jag till fel ställe först. Jag åkte till det nuvarande leveranscentret, och det var ju tur det. För där träffade jag två personer (varav i alla fall den ene kommer till Classic motor marknad i Västerås den 25 november) som guidade mig rätt och i tillägg gav mig två namn (Pecka och Christos) som jag skulle fråga efter på den anläggning jag borde ha begett mig till från början. Utan min felnavigering kanske jag inte fått tips om dessa gentlemen.

Snabbt iväg till Forskargatan, då jag även passerade en garagelänga jag inte kunde låta bli att stanna till vid, för att leta reda på Christos och Pecka. Visst är den vacker? Den ligger på Cederströmsgatan. Det är inte jättelångt från de garageportar där Björn Borg grundlade sin enastående karriär.

Åter till ordningen.

Väl framme vid Din Bil visade det sig att Pecka redan gått för dagen. Han har ju jobbat några år. Vi snackar hösten 1982 nu. Vad gjorde du då?

Jag får ”nöja” mig med verkstadschefen Christos som 1982 arbetade i Hammarby. Han känner väl till modellen eftersom han själv hade en sådan under 1980-talet. Hans minnen väcks.

– Den här kan du köra utan olja. Det är en av de mest driftsäkra motorer som finns, säger han.

Han förklarar också att man med enkelhet kan byta kamremmen utmed motorvägen och att det är hur enkelt som helst att byta kopplingen.

– Är bilen till salu, frågar han.

Men det är den ju såklart inte. Än. Men den väcker uppenbarligen känslor.

Tyvärr är leveransavdelningen full, annars lovade Lukas, försäljaren som var på plats för dagen, att jag fått köra in bilen på en därför avsedd plats för att återupprepa leveransen.

När jag ändå var i Södertälje passade jag på att hälsa på mina exkolleger på Scania. I ett av deras stora garage hittade jag en av mina absoluta favoriter: en Scania CR 145, alltså en buss utrustad med en 14,2-liters diesel-V8:a i aktern. Om den kan jag och Classic motors Per Ericsson berätta mycket, men det får vi återkomma till.

  • Mätarställning: 258 186
  • Kört sedan sist: 180 km
  • Gjort sedan sist: Inte mycket mer än att ha haft roligt bakom ratten.
Rulla till toppen