Två helt olika skolor

Malung 1947. En vacker men kylig vårdag har svetsaren Lars Verner Persson i mitten rullat fram sin New Hudson från 1928. Till höger ­poserar den glade Eric Olov Berglund med sin Zündapp KS600 från 1939. Till vänster står en vad vi misstänker interimsskyltad BSA som förmodligen ­tillhör fotografen.

Kriget är över och nu jäklar ska det förbrukas bensin som varit ransonerad i så många år. Motorcykeln längst till vänster har en röd interimsskylt och är därmed svår att spåra. De skyltarna var polisens egendom och skulle otvetydigt återlämnas när de ordinarie kvitterades ut. Det vet undertecknad som har ett par röda från Stockholm på garageväggen.

I vilket fall som helst kan motorcykeln också vara utrangerad från Krigsmakten, då de även körde BSA under andra världskriget. När man tittar på bakstödet, framgaffeln, Lucasframlyktan på åtta tum och Altettehornet från samma tillverkare pekar det mot just BSA. Även handbromsreglaget känns som den Birminghambaserade firman. Vad tror våra kunniga tittare?

Text och inläsare: Mats Olofsson

Produktion: Ohls Artistry

Rulla till toppen