Dodge och två bröder

Vi fokuserar på en Dodge Brothers Touring från 1920-talets början – och två bröder i bakgrunden.

Återigen har vi fått hjälp av en läsare, den här gången Lars-Göran Jansson i Vallentuna. Han har tidigare varit med i tidningen med sin Honda CB500, men nu talar vi om betydligt äldre grejor. Det är farbror Karl som är ute och luftar sin amerikanska vagn, men han sitter bakom chauffören som självklart har vegasmäck och ordentlig rock.

– Egentligen var Karl Jansson min farfars bror men han betraktades som en farbror, berättar Lars-Göran.

Farbror Karl hade livsmedelsbutik, eller lanthandel som det hette på den tiden, i Hallstavik mittemot Väddö. Han och Anna var gifta. Hon var utbildad diakon och jobbade som husmor på S:t Eriks BB i Stockholm. En diakon skulle ha tagit minst 180 poäng på universitet och utbildat sig till exempel till sjuksköterska. Men nu är det utflykt någonstans i Roslagen med farbror Karls Dodge Brothers Touring från cirka 1922. Mellan 1921 och 1923 var de ganska lika och registreringsskylten fram verkar ha försvunnit i farten, så där får vi ingen hjälp. I vilket fall som helst kan man se logotypen DB på navkapslarna, det vill säga Dodge Brothers.

En imposant vagn med en sidventilsfyra som producerade 35 hästkrafter. Den fanns även som Roadster, den var mindre och såg ut som Farmor Ankas bil. Enligt fabriken var toppfarten cirka 80 km/tim, men det var nog svårt att uppnå på grusvägarna i Roslagen. Men nu har farbror Karl och company fått punktering på höger bakdäck. Man ser hur chauffören krängt av sig rocken och jobbar i bara skjortärmarna. Kanske inte så praktiskt med vit skjorta, men vad gör man när olyckan är framme? En av damerna hjälper till att pumpa däcket, men karlarna längst fram försöker nog bara göra sken av att de hjälper till. Han som låtsas­vevar är farbror Karl själv.

På ålderns höst flyttade Karl och Anna till Norrtälje.

– Det var ett stenhus i backen ned mot ån på Lennart Torstenssons väg. Jag minns att det satt en liten panel i köket där tjänstefolket kunde se i vilket rum herrefolket behövde hjälp. I slutet av sitt liv testamenterade Karl pengarna till Trästa missionshus där jag gick i söndagsskola. Både Anna och farbror Karl var religiösa och han hade vuxit upp i just Trästa. Jag ville köpa hans Austin Cambridge, men det fick jag inte för ­farsan, minns Lars-Göran.

Men det mest charmiga med bilden är ju de två pojkarna längst till vänster i bild. De sitter uppflugna på gärdsgården och det var säkert en stor händelse i mitten av 20-talet när en amerikansk bil stånkade förbi. Ännu mer spännande när de fick punka och man kunde ­studera underverket på lite närmare håll. De var kanske också bröder, precis som Dodge Brothers?

Rulla till toppen