Motorbroms?

Fråga

Hej Jim.

Jag har tre stycken Vespor av typen Bravo. Otroligt enkla med en lika enkel motor – genialisk i mitt tycke. När jag använder bakbromsen så dör motorn så fort bromslyset tänds. När jag släpper bromsen startar motorn direkt igen. Detta händer på alla mina Bravo, så det bör väl inte vara bromsljuskontakten, eller?

Bästa hälsningar Jörgen Röning, Norge

Svar

Hej!

Jag förstår att du blir irriterad när motorn stannar varje gång du bromsar. Tyvärr så har jag inget kopplingsschema på Bravon, men jag kan ge dig två gissningar.

1. Abriss, fältbrytningsavståndet, är för litet. (Abrissinställning skrev vi om i Classic Motor nummer 3-2005). Om detta är för litet kan det bli svårt att starta motorn med lyset påslaget, och i extrema fall kan det bli så att motorn stannar när man slår på lyset.

2. Jag har för mig att dessa mopeder har utanpåliggande tändspole. Om så är fallet sitter det en generatorspole till tändningen innanför svänghjulet. Om man av misstag kopplar bromljuset till denna spole istället för ljusspolen kan det mycket väl bli så att motorn dör när man bromsar eftersom bromsljuslampan tar ström från tändkretsen. Det verkar bara lite osannolikt att alla tre mopederna skulle vara felkopplade.

Jim Lundberg

Scroll to Top