Vad är det för en Vespa?

Fråga

Jag fick för en tid sen en Piaggio Vespa Touring -57 mer än så kan jag inte om den vore glad ifall någon av er i expertpanelen skulle kunna ge mig lite information om den.

Tack på förhand Felix Kronholm Småland

Svar

Hej Felix!

Du har fått ta hand om en charmig Vespa Touring 1957. Om det stämmer borde chassinumret börja med prefixet VGL1T. Denna Vespa var en exportmodell och såldes inte i hemlandet Italien, förutom till Sverige kom de även till Frankrike. Tillnamnet ”Touring” användes bara i Sverige och den var en ”snikversion” till dyrare och starkare Gran Sport. Touring hade 6 hk/150 cc mot GS 8/150 cc hk. I Sverige såldes vid denna tid även Super, 6 hk/150 cc och Elit 4,5 hk/125 cc. De två senare hade 8-tumsfälgar medan GS och Touring hade 10-tumsfälgar. Enligt gamla tabeller ska din Touring ha 5 procents oljeinblandning. Senare Touring, 1959-1962 hade 2 procents inblandning. Touringnamnet användes även 1963-1965 på en helt annan modell som i resten av världen hette GL.

Det som fattas enligt bilden är fotstegslisterna i skölden. Ett par fina originaltillbehör har din Vespa; ”stötfångaren” på framskärmen samt kromutsmyckningen på sidokåporna som är av en ovanlig sort, normalt har Touring en kromdekor som kallas ”grodyngel”.

Thomas

Rulla till toppen