Farfars Jagare

Fråga

Hej!

Jag håller på att renovera min farfars gamla motorcykel. Det är en jagaren 148cc och jag saknar lite delar. Dessutom skulle jag vilja ha tag på en bild på den. Den är byggd av björk o co i Stockholm, och är i grunden en monark med JB-motor.

Bengt

Svar

Hej Bengt!

Jagaren var ett varumärke från Björk & Co som låg på Odengatan 50 i Stockholm. Med reservation för att jag inte sett din hoj så tror jag att den är en ”dekaltrimmad” Monark M77 eller M78. Om du googlar på dessa hojar tror jag du ska hitta bilder på hur din Jagaren ska se ut. Kolla exempelvis på https://hem.passagen.se/ianderss/monark.htm Motordelar til JB-motorn kan du hitta hos Karl-Erik Andersson i Skillingaryd (070/576 60 81) Karl-Erik håller på att avveckla verksamheten, så vänta inte för länge med eventuella beställningar. Han kan ha ramdetaljer också.

När man sysslar med lite udda modeller som Jagaren kan det vara svårt med dekaler till tank och skärmar. Autoarkiv i Sunne (0565 – 137 80) kanske kan hjälpa dig, men fotografera för säkerhets skull alla dekaler noggrant innan du slipar bort dem. Håll en linjal i bilden så man ser storleken också.

Om du tänker lackera om hojen måste du hitta rätt kulör. Färghandlaren kan göra en färganalys med hjälp av ett prov från hojen. Kolla under tanken – där brukar kulören vara den ursprungliga eftersom den varit skyddad från solljus, väder och vind.

Jim Lundberg

Rulla till toppen