Ryckig PV

Fråga

Hej Jim.

Jag har en PV med B18-motor. Motorn är i bra kondition med helt OK kompression. Men jag har ett problem som jag inte får ordning på. Den vill inte gåjämt på mellangas, utan smårycker när man kör. Däremot så drar den jämt och bra när man kör uppför en backe eller accelererar. Jag har bytt allt som finns i tändsystemet. Förgasaren är en Zenith VN36, som jag har försökt att göra ren ett antal gånger efter bästa förmåga.

På bilprovningen kunde vi konstatera att CO utsläppet endast var 0,08 vilket tyder på (för?) mager blandning. Jag har försökt att justera blandningsskruven för tomgång, men utan resultat.

Har du några tips?
Hans Janeberg

Svar

Hej Hans.

0,08% i co-halt låter ju som rena miljöbilen! Detta tyder också på att det är stopp någonstans. Ett för mig oprövat trick är att lägga hela förgasaren i Kalkosan (ett avkalkningsmedel som innehåller fosforsyra – finns på mataffären) någon halvtimme. Sedan sköljer man med hett vatten och blåser torrt. Kalkosan är frätande och angriper aluminium och zink som kan försvinna om det får gå för lång tid. Även broms och kopplingsrengöring (”Bräkleen” är ett

fabrikat) kan göra susen. Detta säljs på sprejburkar. Ge zenithen en chans! Jag har mest hört positiva saker om dem.

Jim Lundberg

Scroll to Top