Klumpar i bensinen

Fråga

Hej!

Har råkat ut för motorstopp på min gamla BMW 501:a. Det visade sig vara genomskinliga geléliknande klumpar i hela bränslesystemet. I bränslepump, förgasare osv. Konsistensen är som vanlig vinbärsgelé, fast genomskinlig. Bilen har körts en hel del under sommaren så bensinen var inte gammal. Jag har bara tankat på Preem.

Jag har gjort rent flera gånger men det kommer tillbaka. Tanken än inte tömd, men det blir nästa steg. Är det någon som känner igen problemet, och kan det ha något med den nya sortens bensin att göra?

Hälsningar

Roland

Svar

Hej Roland

Det låter som om det skulle kunna vara större mängder vatten i bensintankens botten som emulgerat (”blandat sig”) med bensinen. Jag har avlägsnat vatten ur tankar med en 10 procentig inblandning med K-sprit, men nu när det finns E85 kan man ju testa med att slå i ett par liter sådant. Jag har svårt att tänka mig att det skulle bero på vilket fabrikat det är på bensinen, men om det är en och samma bensinmack du tankat på kanske fler har råkat ut för samma sak, om det nu skulle ha hamnat något olämpligt i deras tankar.

Det bästa vore i vilket fall som helst att tappa ur din bensintank. Har du en avtappningsplugg är ju problemet lättlöst. I annat fall får du suga ur tanken med hjälp av en slang. Eftersom vatten (om det nu är vatten) väger mer än bensinen kan det vara lämpligt att luta bilen så att slangens ände hamnar i tankens lägsta punkt. Ställ bilen i en backe eller liknande.

Jim Lundberg

Scroll to Top