Saknad krysskil

Fråga

Hej.

Jag har köpt en 1958 års Puch VS 50 L som saknar gnista (det kanske jag också gör.)

Svänghjulet är av märket Haldex. Det finns ett kilspår i svänghjulet, men ingen kil på axeln. Min fråga: är svänghjulet gängat på axeln?

Tacksam för svar
Jan Öberg Älvsbyn.

Svar

Vissa äldre mopedmotorer som Victoria saknade kilspår i axeltappen. Även tidiga ILO-motorer saknade kilspår, men hade ett litet stift som stack upp ur axeln och styrde svänghjulets läge. Hur det är med Puch kan jag inte svara på, men kolla så att det inte sitter en avklippt kil kvar i axeln. Dåligt dragna svänghjul kan leda till att kilen brister och då svänghjulet roterar på axeln brukar spåren efter kilen suddas ut rejält. Fram med luppen, med andra ord.

Men om det nu saknas ett kilspår i axeln gör du istället så här när du ställer in tändningen: ställ kolven på 2-2,5mm före övre dödläget (kolla i instruktionsboken för rätt mått för Puch). Skjut sedan på svänghjulet löst på axeln och vrid detta (utan att axeln rör sig!) i motorns rotationsriktning tills brytarna precis ska till att öppna. Knacka in svänghjulet så det fastnar i detta läge på axelns kona och dra fast svänghjulsmuttern. Dra runt motorn ett varv och kolla att det blev rätt, alltså att brytarna öppnar när de ska.

Jim Lundberg

Scroll to Top