Varm tändspole

Fråga

Skall tändspolen normalt bli varm (het)? Tändspolen i min Landrover-75:a lutar neråt med kabeln och gummihatten var fylld av någon sorts olja, dock luktfri. Spolen var helt torr utvändigt så det verkar som om oljan kommit inifrån, men själva spolen var så het att jag precis kunde hålla i den.

Motorn började missa och det slutade efter cirka 100 meter med motorstopp. Tändspolen är inte original (Lucas), utan nyligen bytt och den var från China och hade inget firmanamn.

Svar

En tändspole av bägartyp, alltså den traditionella runda typen, innehåller olja som både kyler och isolerar. Under drift blir en tändspole inte mer än ljummen, undantaget om man står länge med tändningen på och avstängd motor. Då kan tändspolen bli så varm att den exploderar. Det är därför äldre bilar har ett radioläge på tändningslåset. Lågprisprodukter har en tendens att krångla oftare än ”kvalitetsprodukter”, men det kan vara så att din nya tändspole är av den typen som ska ha ett förkopplingsmotstånd. I så fall får spolen för hög spänning om den kopplas in utan detta motstånd – kolla med butiken där du köpte den.

Jim Lundberg

Scroll to Top