Lossa luftnippeln

Fråga

Hej,

Jag har bytt bromsrör på bilen och nu återstår endast luftningen av bromsarna.

Sedan kom mitt problem. En av luftningsnipplarna gick av, trots att jag hade ”knackat” lite lätt med en hammare på den och även värmt den med svetsen. Vet ni ett bra sätt att få ur en trasig luftningsnippel?

Hälsningar
Sune Verner

Svar

Oj, det här är ingen rolig situation. Om nippeln sticker upp en bit över gods kan du knacka mer med hammaren rakt på nippeln. Du ska alltså slå den ”inåt”. Här gäller hundratals lätta hammarslag och en god portion tålamod. Om du inte får grepp med en tång kan du trä på en mutter över nippeln och sy fast den med MIG-svetsen. Sedan kan du vrida runt den med en fast nyckel. Är det så illa att ingen del av nippeln sticker ut blir det svårare. Det finns olika verktyg, typ ”svinpitt”, som ska kunna lossa en avdragen skruv, men tyvärr brukar dessa gå av och då har man plötsligt en härdad metallbit mitt i nippeln

En variant är att borra ur nippeln helt och sedan gänga upp hålet för en större nippel, men då måste oket demonteras och rengöras från spån efter bearbetning. Lösa luftnipplar hittar du hos biltillbehörsaffärer.

Jim Lundberg

Scroll to Top