Avgasventilen fastnar i Albin O 11

Fråga

Jag har en Albin O 11 i min gamla snipa. Vid ett antal tillfällen har avgasventilen hängt sig i öppet läge med påföljd att den inte startar. Jag har då genom att skruva bort tändstiftet kommit åt att trycka ner ventilen med en liten mejsel. Lirkat upp och ner samt sprutat in Fogging Oil . Detta har gjort att den släpper. Men några dagar senare är det samma sak igen. Finns det något medel att blanda in i bensinen eller måste jag demontera toppen och byta ut ventilen?

Tacksam för hjälp.

Olle

Svar

Albin O11 är en liten sidventilsmotor på 5 hästkrafter. Anledningen till att ventilen fastnar kan bero på flera saker.

1. Styrningen kan vara för trång vilket främst visar sig på avgasventiler som utvidgar sig mest på grund av att de håller hög temperatur. Detta gäller då endast nyrenoverade motorer.

2. Ventilskaftet och styrningen kan vara fulla med sot och hartsbeläggningar som bromsar rörelsen.

3. Ventilskaftet kan ha en vändkant som hakar tag i kanten på styrningen.

Oavsett orsak är det nog bäst att demontera ventilen och undersöka delarna närmare. Det är möjligt att man kan få en sotig och klibbig ventil som i exempel 2 att gå lätt med diverse kemiska produkter, men oftast krävs det även här en demontering för att rengöra alla delar ordentligt. Tillsatser i olja och bensin kan ibland hålla vad de lovar, men som en tekniker på ett oljebolag sade till mig en gång i tiden: ”Om tillsatserna vore så bra som de säger skulle vi haft dem i våra produkter redan från början”.

Jim Lundberg

Rulla till toppen