Bilkonservering

Fråga

Jag avser ställa av en oldtimer i minst ett halvår nu. Vad skall man tänka på att ”konservera”?

Senast stod bilen i 34 år, och då jag i våras tog ut den hade bensin från sjuttiotalet frätt sönder mässingsflottörerna i förgasarna totalt. Detta vill jag undvika igen. Vad är ”Fuel stabilizer” för något och finns det i Sverige?

Mvh

Ulf O

Svar

Om du bara tänkt ställa av bilen under vintern (34 år är en väldigt lång tid!) så är det i stort sett bara batteriet som behöver lite omvårdnad i form av underhållsladdning. Vill du även skydda däcken så pallar du upp bilen. Ett dammtäcke i nylon skyddar lacken utan att ”låsa in” fukt.

Dagens bensin innehåller mer tunga kolväten än vad den gjorde förr i tiden. Anledningen till detta är att oljebolagen vill krama ut så mycket det går av råoljan, och följaktligen hamnar då en större mängd av de tunga kolvätena i bensinen. Då dessa inte är så lättantända blandar man även i en större mängd lätta kolväten jämfört med tidigare för att bensinen ska bli lättantänd.

Målet är då att få ett bra ”genomsnitt” på kolvätebrygden. Resultatet märks tyvärr på entusiastfordon som står uppställda under vintern. De lätta kolvätena dunstar snabbt vilket leder till att de tunga blir kvar i ensamt majestät i flottörhus och bränsletankar vilket kan leda till startproblem på våren. Du kan även koppla bort bensinpumpen och starta motorn – då suger den i sig det sista bränslet i flottörhusen och stannar.

Fuel Stabilizer är en produkt som vi testat här på Classic Motor. Vi hällde den i en åkgräsklippare som faktiskt startade snällt ett halvår senare. Här nedan kommer en produktbeskrivning från tillverkaren Wynns.

”Wynns Fuel Stabilizer är en behandlingsprodukt för bensin och dieselmotorer. Förhindrar nedbrytning av bränslet i tanken/motorn när fordonet inte används under en längre tid. Håller bränslesystemet och spridarna rena och insmörjande under förvaringen. Skyddar motordelar mot rost och korrosion. Förhindrar bildning av avlagringar i tank och filter som orsakas av oxidering. Underlättar start efter lång tids inaktivitet. Rekommenderas varmt till säsongbetonade fordon till exempel gräsklippare, motorcyklar, inom och utombordsmotorer, stationära motorer och övriga fordon.”

Just nu säljer de ett ”avställningspaket” med diverse konserverande vätskor för veteranfordon där Fuel Stabilizer ingår. Vi kan tyvärr inte uttala oss om de andra produkterna eftersom vi inte testat dem. Mer info hittar du på Wynns hemsida.

Jim Lundberg

Rulla till toppen