Missljud i Yamahamoped Neo

Fråga

Min dotters moped krånglar vid start. Problemet upptäcktes i gårkväll när hon var på bio. När man slår på tändningen så hörs ett skarpt missljud. Skärande. Trots ljudet hade hon startat mopeden och kört den hem. Idag kollade vi mopeden.

Trodde att det kanske handlade om oljan. Men – det är svårt att se om oljenivån är rätt? Vi har för säkerhets skull fyllt på olja med efter 0,6 liter så verkar den vara full. Tanken verkar rymma 1,2 liter enligt instruktionsboken.

Har ni något tips på vad det kan vara? Rädd för att något allvarligt hänt med motorn. Kan man köra den till verkstaden eller måste vi transportera den dit på annat sätt.

HJÄLP!!!

Svar

Classic Motor har siktat in sig på fordon som är 25 år eller äldre, och då faller liksom en Neo utanför ramarna. Vi har därför varken fakta eller kunskaper om så nya fordon, men vi kan försöka ge dig en kvalificerad gissning.

Om det ”skärande ljudet” uppstår redan innan motorn har startat måste det vara något elektriskt som låter. Någon form av pump? Larmet som krånglar? Om mopeden har separatsmörjning (tvåtaktsolja i en separat tank) finns det förmodligen en pump, men den bör vara driven rent mekanisk av motorn och inte med el.

Om missljudet kan vara ett tecken på ett kommande haveri kan vi omöjligt svara på. På äldre tvåtaktare kunde man oftast se om smörjningen fungerade genom att avgaserna hade en blåaktig färg. Nya mopeder använder en betydligt lägre ”dos” olja och då kan de vara svårt att se någon blårök.

Men om vi säger så här: om det bara kommer ofärgad ”varmluft” ur avgasröret kan detta vara ett tecken på att smörningen inte längre fungerar och då kan motorn skära när som helst! Vi rekommenderar dig därför att kontakta en verkstad – för säkerhets skull.

Jim Lundberg

Rulla till toppen