Förkromning och försilvring hemma?

Fråga

Hej.

Jag undrar om det går att sätta upp en förkromningsanläggning i liten skala. Många av oss har en massa smådelar som skulle behöva nytt krom, de är inte skadade, men kromet har gett sig. Jag förstår att slipningen är det svåra men när det är delar som bara behöver kromas av och sedan kroma på igen, borde man kunna göra det själv, eller?

Samma fråga gäller försilvring av reflektorer, ytan är ju relativt fin och ni redogjorde i en mekarhörna om att man kunde slipa dem och sedan förnickla dem hemma, så går det inte att försilvra också? Anledningen till frågan är att det är makalöst dyrt att få det kromat och väntetiden är ju minst sagt lång. Som sagt något måste göras!

MVH

Max

Svar

Vad jag har förstått av de kromfirmor jag talat med tidigare kan man inte lägga på krom i en hobbyverkstad. Det är dels väldigt giftiga vätskor som behövs, dels väldigt hårda miljökrav, särskilt när det gäller självaste kromet. Avkromning har jag börjat laborera med, men har inte kommit så långt att jag kan presentera en färdig och fullt fungerande lösning. Fortsättning följer.

Enklare typer av försilvring kan man tydligen göra hemma (enligt gamla hobbyböcker), men om en yta ska högglansförsilvras krävs cyanid, och det är inget man hämtar på apoteket, direkt. Det är ett första klassens gift, och jag citerar min gamla kemibok från 1903: ”En droppe dödar nästan omedelbart en hund”.

Vi får nog nöja oss med att kunna förnickla i våra hobbyverkstäder.

Jim Lundberg

Rulla till toppen