Tveksamma motorkondensatorer

Fråga

Hej.

Undrar hur jag kan kolla/mäta upp om en kondensator verkligen fungerar, jag kan kolla kapacitansen med mitt universalinstrument men jag är ändå inte säker på att den har kvar den egenskapen sen den var ny med uppladdning/urladdningsförmågan.

Finns det nåt mätsätt/instrument för detta?

Mats

Svar

Om du vill vara riktigt säker på kondensatorns status måste provningen äga rum när kondensatorn har driftstemperatur. Precis som med tändspolar visar sig svagheterna när temperaturen stigit. Inne i en svänghjulsmagnet kan det råda 70-80 grader under drift vilket då värmer upp hela tändsystemet till samma temperatur. Försök att värma upp kondensatorn till cirka 70 grader och ladda sedan upp den med ett 12-volts batteri. Låt det sedan gå några sekunder och mät sedan spänningen hos kondensatorn med ditt universalinstrument. Då även en frisk kondensator innehåller väldigt liten strömmängd hinner du knappast få något mätvärde, utan man får nöja sig med att instrumentet ”rycker till” och visar att de fanns en gnutta ström kvar i kondensatorn.

Man kan vända på det och säga så här: om instrumentet inte ger något som helst utslag när man mäter på kondensatorn är den troligtvis defekt. Är du det minsta tveksam byter du ut kondensatorn då den ofta är en av de billigaste delarna i tändsystemet. Undvik bara nytillverkade kondensatorer från låglöneländer – dessa håller ibland så låg kvalité att de går sönder efter några minuter!

Jim Lundberg

Rulla till toppen