Snöslunga utan gnista

Fråga

Hej!

Jag har en gammal snöslunga (Toro 421) från 1979. Den har stått still i ca 15 år innan jag blev ägare. Nu vägrar den att ge ifrån sig någon gnista. Jag har kollat spolens induktionsytor och polerat av dem, mätt upp tändlåset så jorden fungerar. Vad jag inte kollat är spolens funktion, ev. fel i kondringen. Tacksam för tips.
Christer

Svar

Hej!

Tack för din fråga! Veteransnöslunga som är gnistlös efter 15 års vila… Klassiskt fel på äldre småmotormaskiner.

Då jag utgår från att du inledningsvis kollat ledningarna till tändlåset så att ingen av dem jordar när de inte ska, bytt till ett nytt tändstift och kollat om det ger någon gnista, så törs jag nästan direkt säga att felet ligger i tändpolen. Redan innan arbetsuppehållet hade den ju åtskilliga år på nacken. Och elektronik åldras fortare än man tror.

Till saken hör också att motorer i snöslungor i de flesta fall utsätts för mer inträngande fukt, kallstarter och temperaturrelaterade påfrestningar. Så mot bakgrund av det, samt egna erfarenheter av äldre snöslungor, så är jag rätt övertygad om att du hittar felet i tändspolens isolering.

Om du ska byta spolen, så rekommenderar jag att du även byter kondensatorn. Då har du fräscha grejor hela vägen.

Men innan du börjar göra jobbet så bör du absolut kontrollera tändkabelns skick vid utgången ur godset/plåten. Även isoleringen på tändkablar och utgångar åldras och blir skört. Och är det någonstans man kan råka ut för överslag när det gäller gamla tändkablar så är det vid utgångarna ur motorn/plåtkåpor eller andra ställen som kan ge ”jordkontakt” via godset i maskinen.

Lycka till

Per Ericsson

Rulla till toppen