Abrissmått på Rex Villiers

Fråga:

Hej

Jag har en lättviktare Rex modell 40 med Villiers motor 9D (98cc 3-växlad blockmotor med kickstart). Hur stort skall abrissvärdet vara och hur mäter man och ställer in det? Förtändningen är inställd till 6,5 mm.

Per-Johan Korsbäck

Svar:

Villiers 9D-motor är på 122 kubik och tillverkades mellan 1938 till 1948. Villiers 98:a-kubikare har ett ”F” i benämningen. Fast oavsett vilken motor det gäller har jag inga uppgifter på abrissmåttet för någon av dessa motorer. Abriss, eller fältbrytningsavståndet, mäts mellan den magnet som precis passerat tändspolens ena polsko i det ögonblick då brytarna öppnar. Du kan testa dig fram genom att justera brytarna med olika avstånd. Brytaravståndet påverkar direkt abrissmåttet (större avstånd ger mindre abriss och omvänt) vilket i sin tur påverkar gnistans styrka.

Testa med både större och mindre brytaravstånd och kicka runt motorn efter varje justering och se hur stark gnistan blir. Ta ett gammalt tändstift och dra isär elektroderna till cirka 5 mm och använd detta som gnistgap. Större gap kan skada tändspolen. När du hittat läget med starkaste gnistan måste du sedan justera om förtändningen. Om du har en 9D-motor har jag uppgifterna 7,9 mm i förtändning och 0,38 mm i brytaravstånd.

Jim Lundberg

Rulla till toppen