Håller elektroniken?

Fråga:

Hej!
Diskuterade äldre bilar vid en middag för några dagar sedan. Då kom frågan upp hur länge håller en äldre bil, exempelvis Mercedes coupé/cab, modell W208, 320 6- cylindrig från 2003. Gäller mest motor och elektronik.
Säg att man köper den idag med cirka 10000 mils körsträcka.
Bästa hälsningar
Ruben Haglundh

Svar:

Hej Ruben

En intressant fråga som jag inte kan ge ett rakt svar på. Hur länge nya bilar håller beror till stor del på hur den sköts, men generellt vill jag påstå att rostskyddet är betydligt bättre idag än för några decennier sedan. Detsamma gäller motorer och lådor.

Jag förstår om du fasar för elektronikens livslängd, men de har å andra sidan den goda egenskapen att de inte slits ut i samma bemärkelse som mekaniska delar. Generellt kan man säga att elektroniken är anpassad för att klara bilens livslängd och bilverkstäderna kommer att ha möjlighet att fixa till elektroniken, antingen genom ett utbytessystem eller genom att delarna skickas på lagning.

Köper du en bil motsvarande den du nämner, och sedan sköter den väl kommer du att kunna ha den kvar i många år utan att oroa dig för reservdelsförsörjningen, även på elektroniksidan.

Lycka till

Robert Gustavsson

Scroll to Top