Mer effekt ur ljusspolen?

Fråga:

Hej

Kan man linda om en ljusspole så man får ut mer effekt ur den? Den typen som sitter i mopeder och lätta mc. Mera varv, tunnare tråd, tjockare tråd? tacksam för svar.

Anders

Svar:

En normal 6-volts ljusspole har cirka 240 – 250 varv koppartråd. Om man inte får full ljusstyrka på sitt fordon bör man först kolla tre saker.

  1. Svänghjulets magnetism
  2. Om ljusspolen är skadad
  3. Om motor/ram/lamphus har tillfredsställande jord

 

Man kan linda på några varv till, men man måste tänka på att spänningen kan bli så hög på höga motorvarv att lamporna går sönder vid exempelvis nerväxling. En variant är att använda spänningsregulatorn som beskrivs i Classic Motor nummer 9/2008. I kombination med en överlindad spole kommer lampan då att lysa starkare på lägre varv utan att gå sönder på höga varv. Man kan också montera en diodlampa i baklampan. Dessa drar väldigt lite ström och då stiger generatorspänningen en aning och framlampan blir lite starkare.

Spänningen på en ljusspole är proportionerlig till antal trådvarv. Varje varv ger cirka 0,025 volt (25 mV). En variant är att linda om spolen med dubbelt så många varv och hälften så tjock tråd (i area räknat). Då får man 12 volt och halva strömstyrkan mot tidigare. Vinsten med detta är förmodligen marginell. Man får samma effekt, men möjligtvis något lägre spänningsfall i motorcykelns kablar eftersom man halverat strömstyrkan. Dessutom gäller det att linda väldigt snyggt oavsett om man vill ha 6- eller 12 volt. Får man inte tråden att ligga perfekt på stommen kommer felet adderas för varje lager och i slutänden blir spolen för stor för att få plats på tändplattan. Även själva stommen (järnkärnan) i spolen har en begränsning i magnetflödet och kan inte ge hur mycket ström som helst.

Jim Lundberg

Scroll to Top