Volvo 740 GLT 16v startar inte

Fråga:

Jag har en 740 16v GLT 1988. Problemet är ett den inte alltid startar. Jag har testat med kontaktspray på de flesta kontakter i bilen, och efter några minuter startar bilen då. Men nio av tio gånger måste jag använda väldigt mycket startgas för att den ska starta. Jag harkontrollerat jordkablarna, bytt olika reläer och så vidare. Har även bytt tändstift och kollat så att bränslepumparna fungerar. Bilen kan även dö ibland om man bromsar in hårt. Men det händer ytterst sällan.
De gånger jag har behövt använda kontaktspray har bilen oftast fortsatt att fungera i cirka en vecka, och då slipper jag använda startgas. Men sedan tvärvägrar den att starta. Ingen som jag har frågat fattar vad det är för fel på bilen.

Svar:

Hej

Det var ett knivigt problem och du har tänkt helt rätt med din felsökning – så det är dags att gå vidare till nästa nivå.

Min första åtgärd skulle vara att vänta tills bilen är svårstartad och sedan mäta så att huvudbränslepumpen verkligen får 12 volt. För låg spänning kan orsaka de symptom du beskriver, men att den ändå fungerar vid en hastig kontroll.

Nästa åtgärd skulle vara att kontrollera jordflätan till styrboxen (den som sitter under handskfacket). Den kan även hjälpa att knacka på den. Fortsätt gärna genom att ”nolla” boxen genom att koppla ur bilens batteri och lägg samma plus- och minuskabeln i minst 30 sekunder. Hjälper inte det kan du helt enkelt låna en box som du vet fungerar och koppla in den.

Skulle inget av ovanstående hjälpa sitter problemet troligen i tändmodulen (på vänster hjulhus om jag inte minns fel). Prova att byta ut den mot en som du vet fungerar.

Lycka till

Robert Gustavsson

Scroll to Top