VW Jeans Beetle 1975

Fråga:

Jag övertog i augusti 2009 en Volkswagen Jeans Beetle av årsmodell 1975. Bilen är ett renoveringsobjekt men helt komplett. Har hittat en sida på nätet om dessa bilar, men finner ingenting i Sverige.

Såldes dessa aldrig här? Och vad var egentligen Volkswagens idé med att göra dessa bilar? De verkar ju vara ett hopplock av gamla delar från hyllan, till exempel 1200 motor, torsionsfjädring och gamla instrumenteringen med plan framruta.

Hur får man reda på om det finns någon fler än min här i Sverige? I Finland vet jag om tre stycken. Hur som helst har den en läcker klädsel i Denimjeans.

Svar:

Kul att du håller på att rädda en riktigt ovanlig VW modell. Visst såldes de nya i Sverige, men inte i några större antal. Obekräftade uppgifter i VW-kretsar uppger antalet till omkring 200 exemplar och at varje VW återförsäljare fick minst två exemplar var som de skulle sälja.

Syftet med utstyrseln var givetvis i första hand att sälja bilar och gissningsvis ville man attrahera nya köpare genom att hänga på jeanstrenden som väldigt stark i Sverige på 1970-talet.

Hur många det finns kvar i Sverige i dag vet jag inte, men prova att sätta in en efterlysning i Classic Motor.

Lycka till

Robert Gustavsson

Scroll to Top