Vad är detta för boschtändstift?

Fråga: Hej!

Har en fråga gällande Bosch tändstift: W 225 T1 och WK 225 T1. Är det samma stift, eller vad är det för skillnad?

M.V.H.Royne

 

Svar: Dessa två tändstift är i princip likadana. ”W” innebär att gängan är M14x1,25. Att man lagt till ett ”K” i prefixet innebär att detta tändstift är ett specialstift för motorsågar, och har en extra kort isolator på 10 millimeter. En såg som hade precis samma stift som det du frågar om var ”Solo 630” mellan 1965-66.

Vi har kollat i krosslistor, men inte hittat ditt tändstift. Däremot har vi upptäckt att andra boschstift med ”WK”-benämning översätts rakt av till tändstift med ”W”-benämningar. I ditt fall skulle då ett WK 225 T1 kunna ersättas med ett W 225 T1. Bosch ändrade sina benämningar på 1980-talet, och i dag heter W 225 T1 istället W 5 AC (kopparelektrod med kromnickelbeläggning) eller W 5 AP (elektrod av platina). Motsvarande tändstift hos NGK heter B7H eller B7HZ. Senare boschstift till motorsågar har ofta ”WSR” i prefixet. där ”S” står för kort tändstift och ”R” för radioavstört.

Att originalstiftet har den korta isolatorn kan bero på att det är trångt mellan kolvtopp och tändstift, men det framgår inte i våra listor vilken ände av isolatorn som avses – kolla i alla fall att det finns utrymme mellan kolv och stift. I kommande numret av Classic Motor (nummer 4) kan du läsa om hur man kollar detta avstånd!

Jim Lundberg

Rulla till toppen