Röret sitter fast på min Mercedes

Fråga: Renoverar en Mercedes Benz 220S 1959. Har problem att få loss den rörkoppling som sitter på vänstra sidan av motortoppen, kylvattenreturen. Lättmetall och stål är besvärliga kombinationer ur korrosionssynpunkt.

Rostlösande vätska kommer inte in till gängorna, har försökt värma försiktigt med gasolbännare på lättmetallen runtom, men hittills sitter allt bergfast.

Funderar på att löda på en ny rörstump mot kopplingen om inget annat hjälper. Har du någon bättre idé?
Med vänlig hälsning/Arne

Svar: Börja med att ställa dig frågan om du måste ha bort rörkopplingen. Läcker den inte finns det ingen anledning att byta för bytandets skull. Det går att maskera så att du både kan blästra och måla kopplingen utan problem. Skulle den vara anfrätt går kopplingen att kapa en bit utan att det syns då kylslangen är monterad.

Men måste du ha bort den så föreslår jag en induktionsvärmare. Med en sådan kan du koncentrera värmen till rätt ställe vilket kan vara svårt med en gasolbrännare. Induktionsvärmare brukar finnas hos de flesta bilverkstäder.

Ett annat alternativ är att använda en huggmejsel och antingen tvinga runt kopplingen eller demolera den så att du på så sätt får loss den.

Lycka till

Robert Gustavsson

Röret sitter fast på min Mercedes
Mercedes Benz
Scroll to Top