Tändstift till Husqvarna Silverpil

Fråga: Hej! Jag undrar vad det är för skillnad på Bosch tändstift W 225 T1 och WK 225 T1. Passar även WK 225 T1 till en Silverpil?

M.V.H. Royne

 

Svar: Skillnaden mellan dessa två tändstift har redan visats här på Fråga experten.

Titta på Vad är detta för boschtändstift

Men om det gäller en Husqvarna Silverpil ska det vara ett helt annat tändstift än W 225 T1 och WK 225 T1. I silverpilen ska det vara tändstift med 19 millimeters gänglängd. Då ska det vara Bosch W 225 T2 vid normal körning och W 240 T2 vid hård körning.  De sista tecknen i benämningen anger tändstiftets gänglängd där ”T1” innebär en gänglängd på 12,7 millimeter, och ”T2” innebär en gänglängd på 19 millimeter. Sätter man i ett stift med korta gängan (T1) i ett topplock gjort för den långa gängan (T2) kommer elektroderna att hamna inne i tändstiftshålet, och inte nere i förbränningsrummet vilket knappast gynnar motorns förbränning. Dessutom kommer de nedersta gängorna i topplocket att fyllas med sot och måste då rensas innan man kan skruva i ett stift med rätt gänglängd.

Bosch ändrade benämningarna på sina tändstift i början av 80-talet och idag heter stiften som passar Husqvarna Silverpilen mod 282 så här:

Gammal benämning: W 225 T2. Ny benämning: W 5 CC eller W 5 CP (Normal körning)

Gammal benämning: W 240 T2. Ny benämning: W 4 CC eller W 4 CP (Hård körning)

Dessa stift passar även till Husqvarna Guldpilen mod 283.

 

Jim Lundberg

Scroll to Top