Spåra tidigare ägare av motorcykel

Spåra tidigare ägare av motorcykel
I de gamla registreringshandlingarna finns massor av matnyttig information.

Fråga: Hur kan man spåra tidigare ägare om man bara vet motornummer och ramnummer? Jag har hört att det ska finnas någon form av register, kanske hos Trafikverket. Det rör sig om en Monark M450 Blue Spirit 1953, alltså en 4-växlad crossmotorcykel på 175 cc. Den gjordes i få exemplar, kanske inte ens så många som 100 stycken.

Svar: Det finns massor med information lagrat om våra gamla fordon, men det gäller att hitta den…

Uppgifter om idag registrerade fordon finns hos Transportstyrelsen (www.transportstyrelsen.se), vissa uppgifter kan man få direkt på webben eller som talsvar och sms medan andra (fullständiga ägaruppgifter) kräver att man kan ta emot fax.

För uppgifter om fordon registrerade mellan 1972 och 1994 får man vända sig till SVAR, Svensk arkivinformation. På www.riksarkivet.se hittar man kontaktuppgifter till SVAR. Där finns också formulär man kan fylla i för att söka gamla fordonsuppgifter.

För ännu äldre uppgifter får man vända sig till Landsarkiven, de går också att nå via Riksarkivets internetsida (www.riksarkivet.se). På webben finns också hänvisning till vilka områden i landet som hör till vilket Landsarkiv. Fordonsregistren för till exempel X-län finns hos Landsarkivet i Härnösand. Där går det att söka på just ramnummer, men det är oklart om den servicen finns hos fler Landsarkiv.

För att så snabbt som möjligt träffa rätt (om det går) så är det alltså bra att veta i vilket län din motorcykel var registrerad, så att sökningen sker i rätt Landsarkivs register.

SVAR och Landsarkivet kan ordna kopior på gamla registerhandlingar men observera att deras olika tjänster kan kosta pengar, både för undersökningar och för kopiekostnader. Kolla först!

Lycka till!

Scroll to Top