Vilken årsmodell på Monark Monarped?

Vilken årsmodell på Monark Monarped?
På ILO FP 50-motorerna sitter det en skylt där det kan stå tillverkningsår (Baujahr)

Fråga: Hej! Jag har en Monarped som jag ska försäkra. Vill veta årsmodell. Var kan jag se detta? Här kommer bild på Monarken. Ramnummer:113874  Motornummer:150-34494

mvh Tony

 

Svar: Jag har anledning att tro att monarpedernas ramnummer började på 100 000, och då skulle din vara den 13 874:e som lämnade bandet. Dessa mopeder gick åt som ”smör i solsken” och redan i maj 1955 deklarerar Monark att man nu sålt 75 000 monarpeder. Detta tyder på att du har en relativt tidig modell. På ILO FP 50-motorn sitter en liten aluminiumskylt där tillverkningsåret (”Baujahr” på tyska) brukar vara skrivet. Då vet man i alla fall när motorn är tillverkad.  Denna kan ju vara utbytt, men om du har skylten med ”Fordonets hemvist” kvar på ramen kan mopedens motornummer vara inskrivet där. Dessa skyltar var man enligt lag tvungen att ha på sin moped, och idag är de ovärderliga när man vill veta en mopeds historik. 

Min gissning är att din Monarped är tillverkad i mitten eller möjligtvis i slutet av 1953. Din moped har en pysventil på motorn vilket egentligen kom på 1954 års modeller, men kan vara monterad i efterhand då det annars kan vara svårt att få igång motorn på grund av slirande lameller. En sak till – du har fått in ohyra i garaget!

Monarpeden dök upp i början av 1953 med modellbenämningen M32. I reklamen från den tiden har den en rund dekal på bensintanken samt ett bakdrev med runda hål (se annonsen nedan). Här kommer några detaljer som kan vara till hjälp vid åldersbestämning:

Tidiga 53:or: Ordet ”Monark” är skrivet i skrivstil på tanken utan någon dekal. Pedalgummina är av fabrikat John Bull. Bakre pakethållarstaget går obrutet från pakethållaren ner till hjulaxeln. Tändsystem av fabrikat Noris (t o m motornummer 50 000).

Senare 53:or: Ordet ”Monark” sitter i en liggande oval med en krona överst. Pedalgummina från Värnamo. Bakre pakethållarstaget går bara ner till bakskärmen. Tändsystem av fabrikat Stefa (fr o m motornummer 50 001).

Gemensamt för samtliga 53:or: Kortslutningsknapp samt flödarknapp uppe vid styret. Sadeln är brun och har en central fjäder som går att spänna med en mutter. Hjulen är 26 tum. Luftfilter med chokespjäll under tanken (förgasaren ansluts till ramröret med en kort slang och suger luft genom ramröret). Bakdrev med femuddig stjärna i centrum. Plana olackerade alumniumplåtar som täcker utrymmet för förgasaren.

1954: 24-tumshjul (26-tum fanns kvar en tid). Pysventil reglerad från styret istället för kortslutningsknapp. Choke och luftfilter flyttat till förgasaren. Sadel i ljusgrå kulör med två stående spiralfjädrar. Ej justerbar. Bulliga lackerade aluminiumkåpor som täcker utrymmet för förgasaren.

Jim Lundberg

Vilken årsmodell på Monark Monarped?
I början av 1953 presenterades monarks första moped: Monarpeden.
Scroll to Top