Vilket lim till bromsband?

Fråga: Vad ska man ha för lim att limma ett bromsband som har lossat? Vem säljer annars bromsdelar till Transit 1750 från 1974 med trumbromsar fram?

Erik

 

Svar: Vanligaste limmet är ett så kallat varmvulkningslim. Man stryker detta lim på bromsbelägget och låter det torka ett tag. Sedan pressar man belägget mot bromsbacken och lägger det i en ugn för att härda. Temperaturen bör vara cirka 200 grader. Det är väldigt noga med rengöringen innan man limmar. Belägget tvättas noggrant med aceton och bromsbacken blästrar man rent. MEN – bromsar är om något en säkerhetsdetalj, och är man det minsta osäker på resultatet så lämnar man in delarna till en bromsrenoveringsfirma.

En annan sak är att vissa typer av belägg ska nitas, medan andra ska limmas. Ett belägg som ska limmas har inte så stark armering, och om man nitar ett sådant kan nitarnas skallar dras rakt igenom belägget. Det finns nya värmetåliga tvåkomponentslimmer som ska klara den värme som alstras i bromsar. Ibland hör man att man kan limma bromsband med Expoxi, Araldit och liknande tvåkomponentslim. Läser man etiketterna på dessa lim så ser man att de bara har full styrka upp till 60-70 grader – sedan mjukar de. Bromsar blir som bekant mycket varmare än så. Det innebär att man på sin höjd bör använda dessa lim till ett lätt och långsamt fordon som exempelvis en moped.

Varmvulkningslim kan man köpa hos Bil & Industribromsar i Stockholm, telefon 08-34 75 98. En liter kostar runt 800 kronor, men är man flera som delar på kostnaden blir prisbilden en annan. Det går inte åt många droppar till ett bromsbelägg. När det gäller bromsdelar kan du kolla med olika bromsrenoveringsfirmor – ibland kan vissa delar passa flera fordon.

 

Jim Lundberg

Rulla till toppen