Byta pedalaxel på NSU-motor

Fråga: Hej! Kompisen har köpt en monarped 27 eller vad de heter. om det är en 57:a eller hur det var. Den har en NSU-motor – samma som Quicklyn har. Då är det så att pedalaxeln har gått av längst ut på höger sida, detta svetsades i tron om att det skulle hålla då vissa (läs jag) prompt sa emot och tyckte att det vore bättre med helt axelbyte. Detta meddelande kom inte fram utan axeln svetsades. Dagen efter gick axeln av igen efter 5-7 ”kickar”. Då fick jag ett godkännande att ta en annan axel från en reservmotor.

Problemet är bara: Axeln vill inte lossna! Det är ju en bussning eller vad man ska kalla det som troligen är felet. Denna sitter som berget och jag har prövat med en avdragare men är rädd att kickdrevet ska bli skevt om man drar för mycket.

Är det någon som har lösningen på problemet?

Här är en sprängskiss och det är hylsa Nr 21 som är den här bussningen jag pratade om. Tror det är den som inte vill släppa.

MvH Niklas Roos

 

Svar: Jag har tyvärr aldrig skruvat med denna motor. Hylsan (nummer 21) ser nästan ut att kunna vara pågängad på axeln (nummer 19). Det ser i alla fall ut som att hylsan (21) har ett så litet hål att den inte kan gå utanpå axeln (19), utan möjligtvis utanpå den gängade änden på axeln. Sitter den på höger sida bör den i så fall vara högergängad.

Har vi någon NSU-kunnig som vet hur Niklas får ur pedalaxeln? Lämna en kommentar här nedan i så fall.

Jim Lundberg

Scroll to Top