Gnistor hoppar från tändspolen till ramen

Fråga: Ska man laga en tändspole (utanpåliggande) som ”läcker” vid tändkabelns anslutning på tändspolen?  Upptäckte att det kom ström mellan tändspolen och ramen när jag ställde brytarna. Nu går min Ciao toppen, är stark, tar backar bra och gasar på snabbt från stillastående. Ska man laga och med vad? Eller ska man byta direkt?

Mvh Joachim

Svar: Om det blir överslag från tändspolen betyder det att strömmen hittat en enklare väg till jord än bara via tändstiftet. Vanligaste orsaken är fukt (vatten), men detta är ju ett tillfälligt tillstånd. Det kan även bero på smuts runt anslutningen eller att isoleringen vid anslutningen är skadad.

Testa först med att rengöra tändspolen noggrant vid anslutningen. Hjälper inte detta kan isoleringen vara skadad. Man kan då prova med silikon eller isolerande lackfärg (se elektronikfirmor). Kontrollera även elektrodavståndet på tändstiftet. Det ska ligga på 0,5 millimeter. Är det större stiger spänningen så mycket att det kan bli överslag både inne i och utanpå tändspolen.

Jim Lundberg

Scroll to Top