Färgborttagning med hemmagjord häxbrygd

Fråga: Hej! Detta kanske inte är rätt plats, trots detta vill jag göra ett inlägg med anledning av tipset i Classic Motor  nr. 4 om att ta bort färg.

Jag gjorde en häxbrygd på kaustiksoda och tapetklister, mätte inte upp förhållandet på blandningen, men den var ganska kraftig då burken blev ljummen. Blandningen kletades på ett par plåtar till en moped. När jag cirka 12 timmar senare spolade plåtarna med varmvatten försvann en stor del av färgen, både den senast påkladdade men även originalfärgen under. Metoden är värd att testas, den överträffade mina förväntningar.

Mvh. Folke Andersson

 

Svar: Det här är definitivt rätt plats för tips! Det finns så mycket kunskap ute i Sveriges alla garage och verkstäder – vi på Classic Motor är bara glada över att kunna sprida kunskapen till andra inom hobbyn. Dessutom måste jag själv testa detta tips. Man kan möjligtvis höja ett varnade finger för kaustiksoda. Denna är starkt frätande och kan skada både hud och ögon. Ska man dessutom ta bort färg på aluminium, zink och magnesiumlegeringar bör man ha delarna under uppsikt då kaustiksodan angriper denna typ av metaller.

Jim Lundberg

Scroll to Top