Ta bort färg på gummilister

Fråga: Har problemet med gummilister som sitter vid baklampor och liknande som blivit målade av tidigare ägare. Nu när jag renoverar vill jag få bort färgen utan att skada gummit.

Bromsolja borde väl fungera men jag är rädd att bromsolja kommer att finnas kvar i gummit och senare skada nya lackeringen.

Några goda råd att komma med?

Mats

 

Svar: Bromsvätska är snäll mot gummit, men som du säger kan det tränga ut och skada den nya lackeringen. En variant är att ta bort färgen med bromsvätska och sedan rengöra delarna i ljummet vatten med handdiskmedel. Man kanske till och med kan köra gummidelarna i diskmaskinen (när frun är borta). Jag tror inte gummit i lister på en bil tar någon skada av att diskas i en diskmaskin med diskmedel. Kolla i så fall under diskningens gång att gummit inte ser ut att påverkas. Bromsvätska är ju vattenlöslig och värmen och diskmedlet borde skölja bort vätskan ur gummit.

En annan variant är att tvätta bort färgen med thinner. Då får man vara försiktig eftersom thinner kan skada gummit. Fukta en trasa i thinner och gnid försiktigt på de målade ytorna. Lägg aldrig gummibiten i ett thinnerbad! Man kan ju även avlägsna färgen mekaniskt genom att skrapa med en kniv eller slipa med ett fin slippapper, men det är tidsödande och pillrigt.

Vi har ju fått ett tips här på Fråga Experten om att ta bort färg med en blandning av kaustiksoda, tapetklister och vatten, men jag vet inte hur sodan påverkar gummit.

Jim Lundberg

Scroll to Top