DKW RT 250 tappar kraften

Fråga: Hej Jim! Ny dag –  nya bekymmer. Var ute och åkte på DKW:n en kväll och var nästan hemma då den plötsligt blev väldigt klen och bara kom upp i 60km/tim. Nu verkar den också vara omöjlig att starta. Förgasaren är rengjord, kolvringarna är hela och tändningen fungerar. Har du något tips om vad det kan vara?

Uffe T

 

Svar: Jag känner mig också lite klen ibland … Skämt åsido, en kompis råkade ut för något liknande på sin moped. Den tappade också kraften väldigt snabbt och han tog sig knappt hem. Orsaken den gången var att en stor sotflaga i ljuddämparen hade skakat loss och lagt sig tvärs över hålet i päronet. Avgaserna kom inte ut.

Den kan också ha drabbats av tändstiftsdöden – vissa stift bara slutar att fungera när man har som roligast. Du kanske gasar för lite? Eller så kan stiftet vara för kallt/hårt så att det sotar igen av den orsaken. Ta ett begagnat men fungerande tändstift och bryt bort sidoelektroden. Då får du ett gnistgap på några millimeter. Testa med detta stift i DKW:n. Om gnistan orkar hoppa så långt är förmodligen tändningen okej.

Annars får du göra den gamla klassikern: Kicka en stund tills svetten rinner. Skruva sedan ur stiftet och kolla på det. Är det vått så krånglar tändningen och är det torrt krånglar bensintillförseln.

Berätta gärna vad det var för fel när du hittat det!! (även om det är ett pinsamt fel)

Jim Lundberg

Scroll to Top