Kondensator till Monark M500

Fråga: Hej. Håller på och renoverar en monark 500 på 250cc från 1952. Har lite funderingar med tändningen. Har ingen gnista, men tror att det är kondensatorn som är slut. Var kan man få tag i ny? Skulle inte vara fel att få tag i en tändspole heller. Vet du annars någon som har delar till en sådan? Det är lite smått och gott som fattas. Tack

MVH/Anton

 

Svar: De flesta kondensatorer i tändsystem har samma värde, det vill säga runt 0,18 mikrofarad. Man kan testa med både bil- och mopedkondensatorer. Om kondensatorn har ett värde som avviker mycket från det rätta kan materialvandring ske från ena brytarkontakten till den andra, vilket dock sker relativt långsamt. Man får så småningom en upphöjning på den ena kontakten och en grop i den andra.

När det gäller tändspolen finns det två lösningar. Antingen behåller man den på sin ursprungliga plats i motorn vilket kräver att spolen har måste ha vissa yttermått för att få plats. Här kan det vara på sin plats att linda om spolen. Alternativ två är att skaffa en universaltändspole som man då placerar utanför motorn, exempelvis under bensintanken. Denna spole kan i princip vara hur stor som helst rent fysiskt. Om du behöver hjälp med att linda om tändspolen kan du kontakta Kjell Gäf som renoverar gamla tändsystem. Honom når du på telefon 0451-611 74.

Övriga delar till motorcykeln kan du annonsera efter gratis i Classic Motors privatannonser – då ses din annons av tusentals motorcykelintresserade. Du kan även kolla runt på olika veteranmarknader.

Jim Lundberg

Scroll to Top