Packningar till Zündapp mopedmotor

Fråga: Jag har en mopedmotor Zündapp modell 278 årsmodell 1969. Nuvarande topplockspackning av pressat papper är 0,7 mm tjock på den hoppressade delen medan om man köper en packningssats så följer det med en packning av plåt som är 0,3 mm tjock. Kan jag montera den? Hur mycket ökar kompressionen? En annan fråga: Finns det några knep hur man byter packboxen på kickaxeln utan att demontera hela motorn?

mvh

Bertil

 

Svar: Om din gamla topplockspackning är av papper har någon monterat fel typ av packning. Vid förbränningen bildas temperaturer på över tusen grader och en papperspackning brinner sakta upp inifrån och ut. En topplockspackning består alltid av värmebeständiga material som metall, asbest, grafit och så vidare. Den plåtpackning som du fått med i packningssatsen är förmodligen den rätta och då återställer du kompressionen till rätt nivå. Skillnaden mellan dessa packningar är ju endast 0,4 millimeter och det påverkar inte effekten särskilt mycket.

Packboxen runt kickaxeln bör gå att byta utan att dela på motorn. Man kan ofta dra ur en packbox med ett krokliknande verktyg, typ grövre tandläkarverktyg. En annan metod är att skruva i ett par plåtskruvar i packboxen som man sedan drar i med exempelvis en hovtång. Packboxen på din motor är tyvärr rätt så smal (20x26x4 mm) så det krävs tunna plåtskruvar om det ska lyckas.

Jim Lundberg

Scroll to Top