Husqvarna från 1951 utan gnista

Fråga: Hej. Jag har fått en Husqvarna Rödmyra 1951 av en gammal släkting. Den hade stått stilla i 10-15 år. Den gick bra ett tag sedan tvärdog den. Ingen gnista… Jag har köpt en ny tändspole och en ny kondensator, men jag får ingen gnista. Brytarna verkar ok med avstånd 0,40 mm. Har provat med andra tändstift. Vad skall jag felsöka?

Lennart Larsson

 

Svar: Du nämner att du köpt en ny tändspole. Jag förutsätter att den är gammal, men kanske oanvänd – en så kallad NOS-del (New Old Stock). Dessa tändspolar med textilisolering drar i sig fukt från den omgivande luften och med tiden kan spolen ha så mycket fukt i dess isolering att det blir överslag inne i lindningarna. Det spelar ingen roll som spolen legat oanvänd på en hylla – den drar i sig fukt ändå.

Testa med att försöka torka ut spolen i ugnen. Ställ in temperaturen på 70-100 grader och låt spolen ligga i värmen i några timmar. Detta kan få igång en fuktskadad spole, men problemet kan återkomma. Om man skalar av isoleringen på en sådan spole brukar den vara grön av ärg inuti och då är skadan permanent.

Kondensatorer kommer numera ofta från låglöneländer och håller ibland usel kvalité. En handlare som jag talat med berättade att de fick kasta massor av nya kondensatorer när de kom från leverantören. Testa med flera kondensatorer. Kolla också att eventuell dödarkabel inte hamnat i kläm så den jordas. Prova med att ändra på brytaravståndet. Detta påverkar abriss (fältbrytningsavståndet) som i sin tur bestämmer hur stark gnistan blir.  Ibland tappar svänghjulet sin magnetism och måste då magnetiseras om eller bytas ut. Här är några tekniska data på din motor ur Stora Tvåtaktsboken:

Förtändning:                       4,5 mm

Brytaravstånd:                    0,35-0,45 mm (0,30-0,40 mm på tändsystem under nr 26000)

Abriss:                                 7-10 mm

Elektrodavstånd:                0,5 mm på tändstiftets elektroder

 

Jim Lundberg

Scroll to Top