Elproblem på Ural K750M

Fråga: Laddningslampan på min Ural med sidventiler från 1968 lyser hela tiden, trots att generatorn laddar över +8 volt enligt mätning, felkopplat eller vad? Vilken ände börjar man i?

Johan Andersson

 

Svar: Laddningslampor visar inte alltid sanningen. Ibland fungerar laddningen fast lampan lyser, eller omvänt. Om din hoj har ett 6-voltssystem är 8 volt i överkant. Lagom spänning under laddning av ett 6-voltsbatteri är strax över 7 volt. Det kan vara så att din generator skenar och att det är batteriet som ”tar smällen” och håller ner spänningen.

Felet ligger troligtvis hos laddningsreläet, men det kan även vara kortslutning i generatorn eller kablarna till denna. På generatorn sitter två anslutningar; ”D” och ”F”. D är den anslutning där strömmen från generatorn tas ut. F är den anslutning som går till fältlindning och därmed styr generatorns utspänning. Generatorer har i princip två olika kopplingar. Antingen ska F kopplas till D för att den ska lämna ström, eller så ska F kopplas till jord (ram/chassie) om den ska lämna ström.

Testa först med att koppla loss generatorn från reläet och starta motorn. Om allt är okej med generatorn ska den nu inte lämna någon ström. Skulle den fortsätta ladda är det förmodligen ett internt fel i generatorn. Behöver du hjälp med renovering och delar kan du kontakta Kjell Gäf i Sösdala på telefon 0451-611 74.

Jim Lundberg

Scroll to Top