Bilen laddar inte

Fråga: Jag har problem med laddningen på min Plymouth Fury 1967. Den laddar nästan inget på tomgång och varvas motorn upp till cirka 2 500 varv laddar den bara cirka 13,2 volt. Jag har bytt till en ny 60 amperes generator. Jag har även bytt batteri och laddningsrelä, dragit extra jordningar till motor och batteri, och jag har inte batterifrånskiljare på motorn.

Svar: Jag förutsätter att du gjort alltig rätt: kontrollerat generatorn (antingen hos en bilelektrisk verkstad eller genom att provköra den i en annan bil) mätt upp eller på annat sätt testat reläet, kontrollerat så att batteriet ger rätt spänning och har rätt amperestyrka, att generatorremmen (fläktremmen) är korrekt spänd, att alla kablar har god kontakt och inte är skadade.

Om alla delar fungerar som de ska var för sig gissar jag att du gjort en klassisk miss. Plymouth hade väl 35A generator som original 1967 om jag inte minns fel? Byter man ut generatorn till en med högre amperetal krävs kraftigare kablar mellan generatorn och dess komponenter. Men ha inte dåligt samvete för det, många däribland jag själv, har gjort samma miss. Lycka till med laddningen.

Robert Gustavsson

Scroll to Top