Trilskande axel i Grimecanav

Fråga: Tänkte ta isär mitt Grimecanav med stickaxel för några dagar sedan, men stötte snabbt på svårigheter. Det sitter ju en mutter på ena sidan, så den tog jag bort. Sedan var det stickaxeln, var den (hel)gängad eller bara istucken?  Försökte gänga ur den, men det gick ju förstås inte. Kollade sprängskiss, som visade att den (troligen) bara är istucken.  Tog gummiklubban och försökte slå ut den från gängsidan; inget händer. Hur skall jag göra?

R. Wallquist

 

Svar: Det brukar sitta en distanshylsa mellan lagren som ska förhindra att lagren hamnar i spänn när man drar åt muttern på axeln. Denna hylsa, som är ett metallrör, är bara påträdd över axeln. Det händer att axeln rostar fast i denna hylsa och då vill inte axeln åka ur eftersom hylsan tar spjärn mot det ena hjullagret.

Utan att veta exakt hur ditt nav ser ut så tror jag att du kan knacka ut axeln, fast kanske med en koppar- eller blyhammare. Det värsta som borde kunna ske är att ena lagret följer med axeln ut. När du sätter ihop navet igen så smörjer du in hela axeln med ett tunt lager fett så slipper du detta problem nästa gång det ska isär.

Jim Lundberg

Scroll to Top