Transportmopeden tål inte gas

Fråga: Hej! Jag har en MCB 1187 transportmoped års ca 1988 med brytarlöst tändsystem original, den nyare Sachsmotorn. Problemet med denna är att när man ger gas så vill den bara dö ut, precis som den stryper sig själv. Den går alltså inte att köra med alls. Den är otroligt lättstartad och går jämt och fint på tomgång. Jag har haft isär förgasaren och rensat den och satt nya insugningspackningar i tron att detta var problemet men utan resultat.

Hoppas att ni kan hjälpa mig med detta.

Vänliga Hälsningar Håkan

 

Svar: Det kan bero på bränslebrist, vilket i sin tur kan orsakas av flera saker. Smuts i huvudmunstycket kan ge symtomen du angivit. Nu har du ju rengjort förgasaren, men kolla ändå att huvudmunstycket verkligen är fritt från föroreningar. Vissa förgasare har ett litet, och ofta bortglömt, filter i flottörhuslocket. Om bränsletillförseln stryps på grund av igentäppta filter här eller i bränsleledningen kan detta också resultera i att motorn dör när man gasar. Testa med att choka. Om motorn svarar på gasen då är det förmodligen bränslebrist som är orsaken.

Jag har ingen erfarenhet av Sachs brytarlösa tändsystem, men det bör inte vara något fel där. Brytarlösa system beter sig ofta så att de antingen fungerar eller så är det heldött.  Prova gärna med ett annat tändstift. Om gnistan är svag kan motorn fungera på tomgång, men när man gasar på orkar inte gnistan tända den ökade bränslemängden. Avstörda tändhattar kan också ställa till det.

Jim Lundberg

Scroll to Top