Hur varm är kolven?

Fråga: Hej, har en fråga till Jim. Jag har köpt din bok Stora Tvåtaksboken och där skriver du att man ska värma kolven till 70 grader innan man lossar kolvbulten. Med vilken metod värmer man lämpligen kolven och hur mäter man gradtalet så man inte värmer för mycket?

Mvh Bengan.

 

Svar: Temperaturen är inte kritisk på något sätt. En del kolvbultar glider ut fast kolven är kall, medan andra kräver uppvärmning. 70 grader är en ganska lagom temperatur då det ofta räcker till, samtidigt som man slipper bränna fingrarna. Ett par arbetshandskar brukar duga som skyyd mot värmen. Kolvens arbetstemperatur ligger ofta på över 200 grader uppe vid dess topp under drift så den tål en hel del uppvärmning. En varmluftspistol är perfekt till ändamålet. Har man ingen sådan kan man linda in kolven i varma fuktiga trasor som doppats i kokande vatten, men då får man akta fingrarna,

Om du droppar en vattendroppe på kolven och droppen börjar koka ha du uppnått 100 grader. Ångar det bara om droppen ligger tempen strax under 100 gradersstrecket. Om droppen bara fräser till och glider av kolven har du passerat 100 grader. På sidan 62 (bild 8) i Stora Tvåtaktsboken ser du en användbar manick – en IR-termometer. Dessa mäter beröringsfritt och vissa termometrar klarar av upp till 1000 grader. Den i boken kommer från Biltema och klarar drygt 500 grader. På bilden visar den att motorblocket håller 70,2 grader. Priset ligger på några hundralappar och uppåt.

Jim Lundberg

Scroll to Top