Rengöra bensintank på Amazon

Fråga: Hej! Nästa vår ska jag sätta fart på en Amazon som stått oanvänd sen mitten av 1980-talet. Bensintanken är full av brungula avlagringar invändigt (rester av gammal avdunstad bensin). Hur gör jag bäst ren bensintanken invändigt? Bensintanken är borttagen från bilen och jag har hösten, vintern och våren på mig att exempelvis låta någon kemisk process att pågå.

Lars

 

Svar: Nu har du ett toppenläge i och med att tanken är bortskruvad. Om du tar bort tankarmaturens lucka så har du fri sikt in i tanken. En rengöringsmetod är att mekaniskt avlägsna rost och smuts genom att hälla i några nävar rengjort gårdsgrus och någon liter lacknafta. Sedan skakar man tanken och vrider och vänder på den så att gruset river loss alla föroreningar. Här finns det utrymme för uppfinningar. På Ånnabodafestivalen i somras hade någon spänt fast en grusfylld mopedtank på hjulet till en permobil! (Se bild nedan).

Om det är mycket rost kan man ta bort denna med citron- eller fosforsyra. Den förra går att köpa på veteranmarknader i stora förpackningar. På byggmarknaden kan man hitta fosforsyra som är en aktiv ingrediens i diverse ”rostätare”. Kolla efter något som heter ”Murtvätt” eller liknande. Detta används för att ta bort missprydande rester av cement på tegel och liknande. Står det att den innehåller fosforsyra på etiketten är den bra mot rost. Späd den med vatten innan användning då den är ganska stark. Blandningsförhållandet är inte så kritiskt – ta en del murtvätt till 3-5 delar vatten.  Ju mer man späder, desto långsammare arbetar syran.

Ett annat preparat är ”Kalkosan” som används till kalkborttagning. Detta hittar du på mataffären. Späd även denna som murtvätten. Låt inte syra, oavsett sort, ligga länge i tanken då den även fräter på metallen. Kolla i tanken en gång om dagen och vicka lite på tanken så att fräsch syra alltid ligger mot rosten. Efter några dagar bör rosten vara borta – annrs kör du en behandling till. Skölj avslutningsvis noggrant med vatten och (viktigt!) neutralisera den syra som alltid blir kvar med målarsoda och skölj med vatten igen. Om man inte neutraliserar syran kan tanken börja rosta igen och syrarester som ligger kvar i falsar kan fräta på metallen. Torka ur tanken och fyll den med bensin så fort det går.

Jim Lundberg

Rengöra bensintank på Amazon
Genialt! En bensintank med grus snurrar runt på permobilens upphissade hjul. Slött, slappt och effektivt.
Scroll to Top