Vad är en rödmyra?

Fråga: Har jag fel? Slås alltid av att folk använder ”myra” för att beskriva sin modell av veteranmotorcykel, det är svartmyra och rödmyra osv. Detta verkar vara väl rotat i folk och det kommer nästan alltid upp när en Husqvarna kommer på tal. Den enda motorcykel som kallats för myra är väl en NV?  Medan Husqvarna kallats för svart, röd och blåqvarna. Stämmer detta? Kan jag med gott samvete fortsätta irritera mig på folk som säger fel?

Anders

 

 

Svar: I Classic Motor nummer 1/2011 finns historien om hur rödmyran fick sitt namn. I Korthet var det så här: Året är 1949 och en ung tjej vid namn Astrid Bergman ger sig ut på en reportageresa genom Europa på en splitter ny NV. Resan leder till en  artikel som samma år hamnar i tidningen Motor. Där kallar hon sin NV för Rödmyra. När jag intervjuade Astrid drygt 60 år senare berättar hon att hon kom på namnet eftersom den var ettrig och dessutom röd i färgen.

Därefter blev det så att NV:s motorcyklar kom att heta Rödmyra. Husqvarnas motorcyklar kallades då för Röd-, blå- eller Svartqvarna beroende på kulör. Du kan gott fortsätta med att irritera dig på folk som påstår motsatsen! Fast är det så noga egentligen? Ta till exempel benämningen ”Lättviktare”. För folk födda på 30-talet är det synonymt med de gamla 98-kubikarna. För mig som är född på 60-talet är en lättviktare en orange Zündapp 125:a eller en Grön metallic Yamaha. Så kallade vi alla lätta motorcyklar på 70-talet. Men huvudsaken är väl att vi har roligt med våra fordon –  inte att vi märker ord.

Jim Lundberg

Vad är en rödmyra?
Astrid Bergman är upphovskvinnan till benämningen Rödmyra. Hon döpte sin NV till Rödmyra redan 1949.
Scroll to Top