Böjd trottelnål i Husqvarna

Fråga: Jag frågade tidigare om min Husqvarna som har en Amal 223 förgasare. Då fungerade allt men nu gör det inte det längre och jag har demonterat och monterat isär förgasaren. Trottelnålen är böjd längst ner ca 5 mm från spetsen, visst borde den vara rak och kan det vara detta som orsakar att Husqvarnan inte startar? Vilket nålläge ska det vara?

Mikael

 

Svar: Trottelnålen ska vara absolut rak om det ska fungera. Är den bara aningen krökt kommer den att kärva i nålmunstycket. Är den värre krökt går den inte ner i nålmunstycket utan stannar på kanten till detta. När du släpper på gasen kan själva trotteln glida ner till botten medan nålen står kvar i topp. Då kommer motorn att få alldeles för fet blandning och bör bli svår eller omöjlig att starta.

Ta bort förgasaren från cylindern och demontera luftfiltret. Kika in i förgasaren samtidigt som du vrider på gashandtaget så ser du om allt fungerar som det ska. Nålen går säkert att rikta, men knacka väldigt försiktigt med exempelvis en kopparhammare när du riktar den. Det kan också gå att rikta den genom att nypa tag i änden med en tång bara man hittar det ställe där själva böjen startar – annars kan nålen se ut som ett ”Z” när man är klar. Nålläget ska vara så att nålens clips ska sitta i mittersta spåret. Går motorn sedan för snålt får man höja nålen. Går den för fett – ja, då sänker man nålen.

Jim Lundberg

Scroll to Top